ULUSLARARASI ÖĞRENCİLER İÇİN DENEME YARIŞMASI “TÜRKİYE’DE YAŞAMAK”
1. Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği Hakkında
Bakanlar Kurulu kararıyla “Kamu Yararına Dernek” statüsüne sahip olan Türkiye Dil ve Edebiyat Derneği; dil bilincinin toplumda yerleşmesi ve gelişmesi için çalışmalar yapmak, bu konuda çalışan kişi ve kuruluşlara destek vererek işbirliği yapmak amacıyla 2008 yılında İstanbul’da kurulmuştur. Dernek; dil, kültür ve medeniyet eksenli çalışmalar yaparak toplumla ilişki kurma görevini yayınları aracılığıyla ve gerçekleştirdiği faaliyetlerle kurulduğu tarihten itibaren kesintisiz sürdürmektedir.
2. Projenin Tanımı ve Amacı
Dernek, “Türkiye’de Yaşamak” başlıklı deneme yarışmasıyla ülkemizde öğrenim gören lise ve üniversite çağındaki uluslararası öğrenci statüsündeki kişilerin Türkiye’de yaşamaya dair duygu ve düşüncelerini ifade etmelerine zemin hazırlamayı amaç edinmiştir. Yarışmaya halen Türkiye’de yaşayan ve Türkçe yazma becerisi edinmiş lise ve üniversite düzeyindeki yabancı öğrenciler katılabilir.
Bu yarışmayla aşağıda yer alan kazanımların edilmesi amaçlanmaktadır;
- Ülkemizi, insanımızı ve kültürümüzü yakından tanıyan öğrencilerin duygu ve düşüncelerini ifade etmesine imkân sağlamak,
- Türkçeyi edebî alanda kullanmalarına katkı sunmak,
- Kültürlerarası etkileşim kurabilmelerine yardımcı olmak,
- Onların gözünden ülkemize ve değerlerimize dışarıdan bakışı anlamaya çalışmak,
- Ülkemizle ilgili edindikleri kültür birikimini ve edindikleri hatıraların düzeyini anlamak,
- Ülkemizde konu ile ilgili kurum ve kuruluşlara, yabancı öğrencilerin sosyolojik tespitleri doğrultusunda yeni bir bakış açısı kazandırmak.
3. Projenin Kapsamı
Denemede;
- Türkiye’de sosyal hayat,
- Türk halk kültürü, örf ve adetleri, doğum ve düğün merasimleri vs.,
- Türkiye’de yaşadığı çevre, mahalle ve komşularla ilişkiler,
- Türkiye’nin arkeolojik, mimârî, doğal ve kültürel zenginliği,
- Türk aile yapısı, misafirperverliği ve yemekleri,
- Türkçe öğrenme ve akademik eğitim sürecinde karşılaştıkları sorunlar/çözümler vb. başlıklar ağırlıklı olarak işlenecektir.
Yarışmanın Duyurulması ve Metinlerin Değerlendirilmesi:
- Yarışmanın içeriğine ilişkin afişler hazırlanarak ilgili kurum ve kuruluşlara gönderilecektir,
- TDED tarafından belirlenecek jüri, uluslararası öğrencilere Türkçe öğretimi konusunda uzmanlaşmış öğretmen ve öğretim görevlilerinden seçilecek ve metinler, jüri tarafından iki aşamalı bir değerlendirmeye tabi tutulacaktır.
- Metinlerin değerlendirilmesinde; kelime kullanımı, kelime seçimi, imla, cümle kuruluşu, konunun işleniş biçimi, akıcılık, üslup, fikir ve metin kurgusu değerlendirme sırasında dikkate alınacaktır.
- Deneme yazıları en az B1 seviyesinde ve 1.000-1.500 kelime aralığında olacaktır.
Ödüller:
- Birincilik ödülü 50.000 TL, ikincilik ödülü 35.000 TL, üçüncülük ödülü 20.000 TL ve mansiyon ödülü (10 kişiye) olarak 10.000 TL verilecektir. Değerlendirme kapsamına alınan her katılımcıya kültürümüzü yansıtan bir hediye paketi sunulacaktır.
- Dereceye giren yarışmacıların davet edileceği ödül töreni düzenlenecektir.
- İlk 3’e giren ve mansiyon ödülü kazanan öğrencilerin metinleri başta olmak üzere yayınlanmaya uygun metinler, kitap olarak yayınlanarak metni olan katılımcılara ulaştırılacak ve ilgili kurumlarla paylaşılacaktır.
4. Öngörülen Proje Ortağı Kurum ve Kuruluşlar
TDED (projeyi koordine etmek, ortak kurum ve kuruluşlarla işbirliğini sağlamak, tüm proje detaylarını takip etmek ve yürütmek, metinlerin değerlendirmelerini yapıp sonuçlandırmak), Kültür ve Turizm Bakanlığı, Millî Eğitim Bakanlığı, YÖK, TİKA, YTB, TÜRKSOY, THY, UDEF, Maarif Vakfı, Yunus Emre Vakfı, TRT World, TRT Arapça, El Cezire.
5. Projenin Beklenen Çıktısı
- Türkiye’nin çok kültürlü, kültür ortamının ve değerlerinin tanıtımına katkı sunulması,
- Uluslararası öğrencilerin dünyada ve Türkiye’de diplomatik, ekonomik, kültürel ve akademik alanlardaki öneminin ortaya konulması,
- Toplumun uluslararası öğrencilere ilgisinin olumlu yönde artması ve Türkiye'nin eğitim ekonomisinden yeterince yaralanmasına katkı sağlama,
- Uluslararası öğrencilerin Türkçeye ilgilerinin artırılması.
6. Etkinlik Tarihi ve Süresi
- 20.08.2024 / İlgili kurum ve kuruluşlar aracılığı ile yarışma duyurusu yapılacaktır.
- 15.09.2024-15.01.2025 / Saat 24.00’a kadar başvuru alınacaktır.
- 15.01.2025-15.02.2025 / Jüri değerlendirmeleri yapılacaktır.
- Ödül programı Nisan 2025 içerisinde düzenlenecektir.
İletişim
aliozturk@sakarya.edu.tr+90 (264) 295 71 15
Sosyal Hesaplar